Bebek Kaka Renkleri ve Anlamları

Bebek Kaka Renkleri ve Anlamları

8 Kasım 2022 1 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Yenidoğan bebekler günde ortalama 10 defa altını kirletir. Bu durum elbette bebekle daha çok ilgilenen annelerin ciddi bir zamanını alır. Pediadrist Ari Brown, Bebeklerinin ne yediğini tahlil edemeyen ebeveynler için kaka tek ipucudur. Bilinmesi gereken şu ki, yedikleri neyse çıkardıkları da odur” diyor.

Bebeğinizin kakasının renginin gün geçtikçe değişmesi normal bir durumdur. Bebek kaka renkleri için, birçok rengin normal olduğunu söylemek mümkündür ancak bazı renkler bir sorunun olduğuna işaret ediyor olabilir. Şimdi bebek kaka renkleri ne anlama gelir ve bir doktora gitmek gerekir mi gerekmez mi buna bakalım.

Bebek Kaka Renkleri ve Anlamları

Koyu Yeşilimsi-Siyah Bebek Kakası

Yenidoğan bebeğinizin ilk zamanlarda, koyu yeşille siyah arası, yapışkan bir kaka yaptığını göreceksiniz. Bunun nedeni mekonyum adı erilen amniyotik sıvıdır. Kötü bir kokusu yoktur fakat temizlemesi biraz zordur.

Doğumdan iki ila dört gün sonra bebeğiniz, mekonyum ve anne sütü karışımı olan geçiş kakası yapmaya başlayacaktır. Koyu yeşil veya kahverengi renkte olan bu kaka yoğun ve yapışkan bir kıvama sahiptir. Geçiş kakası adı verilen bebeğinizin ilk günlerdeki kakası normal şartlarda bu biçimde olacaktır.

Bebeklerde Sarı Kaka

Sağlıklı bir bebek doğumdan sonraki ilk haftanın sonunda anne sütünü normal şekilde sindirebilir.  Sonrasında bebek kakası, karaciğerden gelen, mideden çıktıktan sonra besine eklenen safrayla beraber sindirilmemiş süt bileşenlerinden oluşur. Emziriyorsanız bebeğinizin kakası, parlak sarı, sulu, hafif maya kokulu olacaktır.

Bebek Kaka Renkleri; Sarı-Kahverengi Bebek Kakası

Mama yiyen bebeğin ilk veya ikinci haftalarında kakası sarı-kahverengi, açık yeşil veya kahverengi olur. Bu kaka, fıstık ezmesi veya diş macununa benzer şekilde kalın ve serttir. Annesi sütüne takviye olarak mamayla beslenen bebeklerin kakası, kahverengi veya koyu sarı renktedir.

Bebeklerde Kahverengi Kaka

Katı besin tüketmeye başlayan bebeklerin kakası, koyu kahverengi ve kokuludur. Bebeğinizin yediği besinlere bağlı olarak, kırmızıya yakın tonlarda, turuncu, yeşil veya sarı olabilir. Yine katı gıdaya geçen bebeklerin kakası da oldukça kokuludur.

Sulu Yeşil-Kahverengi Bebek Kakası

İshal olan bebeklerin kakası, gevşek, sulu bir kıvamda, sarı, kahverengi veya ve yeşil renktedir. Bebeklerde ishal daha çok, gıda intoleransları, viral enfeksiyonlar, kullanılan antibiyotikler ve parazitlerden kaynaklanır. İshal olan bebek ciddi bir su kaybı yaşar. Bu nedenle dikkatli olmak ve bebeği takip etmek gerekir.

Ayrıca bebek kakasındaki mukusun ishale benzeyebileceğini ve sarı, yeşil veya kahverengi bir renge sahip olabileceğini unutmayın. Mukus, süt alerjisi, enfeksiyon veya diş çıkarmadan kaynaklanan tükürüğün aşırı yutulması nedeniyle bağırsak hareketlerinde oluşur.

Bebek Kaka Renkleri; Koyu Kahverengi Bebek Kakası

Kabız olan bebeklerin kakası ise, koyu kahverengi veya siyahtır. Kabız olan bebeğin kakası kalın ve serttir. Küçük topaklara veya bilyelere benzer. Bebeğin tükettiği sıvılar ve lifli gıdalar bağırsaklar tarafından sağlıklı bir biçimde emilmediğinde kabızlık ortaya çıkar. Ayrıca süt ve süt ürünlerine karşı alerji ve gıda intoleransı da kabızlığa neden olabilir.

Bebeklerde Yeşil Kaka

Bebeğiniz parlak yeşil renkte kaka yapıyor ve çıkardığı gaz yoğun bir kokuya sahipse, bu, memeden veya biberondan çok hızlı süt içmesinin sonucu olabilir. Bebeğinizin sindirim sistemi, tüketilen besinleri öğütüp emilim sağlayamadığı için bu durum yaşanır. Bebeğinizin daha yavaş bir biçimde beslenmesini sağladığınızda kaka rengi normale dönecektir.

Bebeklerde Koyu Yeşil Kaka

Sindirilmemiş sebzelerin yanı sıra demir açısından zengin gıdalar veya takviye besinler, bebeklerin kakasının koyu yeşil görünmesine neden olabilir.

Bebeklerde Kırmızı Kaka

Bebeklerde kırmızı renkli kaka bir sorunun işareti olabilir. Muhtemelen süt alerjisinden, bağırsak enfeksiyonundan veya kabızlıktan kaynaklanan rektal fissür, sindirilmemiş kan lekeleri veya çizgiler şeklinde görülür. Bebeğiniz emzirme sırasında veya koyu kırmızı yiyecek ve içecekler tükettiğinde, memede oluşabilecek kanı yuttuğunda da kakasında kırmızı lekeler görünebilir. Kırmızı bebek kakası için, her ihtimale karşı çocuk doktoruyla görüşmenizde fayda vardır.

Bebeklerde Koyu Kırmızı ve Siyah Kaka

Bebeğinizin kakası koyu kırmızı veya siyahsa, bu durum gastrointestinal kanamanın işareti olabilir. Beklemeden doktora başvurmak gerekir. Bebeğinizin kakasında kan görmeniz durumunda, mutlaka bir uzmana başvurmanızı gerektiğini unutmayın.

Bebeklerde Kirli Beyaz veya Gri Kaka

Kirli beyaz veya gri bebek kakası, karaciğer problemini, safra değerlerindeki düşüşü veya besin emiliminde bir problem olduğunun işaretidir. Böyle bir durumda derhal çocuk doktoruna başvurmalısınız.

Son olarak;

Bebek kaka renkleri ve anlamları bu şekilde değerlendirilebilir. Bebek kaka renkleri, birçok durumda normaldir. Ancak ortada herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, her ihtimale karşı bir uzmandan yardım istemenizde yarar vardır. Özellikle, kırmızı, siyah, gri veya açık sarı renkli bebek kakaları, bir uzmana başvurmayı gerektirir. Gümüş rengi, koyu kırmızı ve koyu kahverengi renge sahip bebek kakalarıysa, tıbbi müdahale gerektirebilir.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz