Bebek Egzaması Nedenleri ve Tedavisi

Bebek Egzaması Nedenleri ve Tedavisi

25 Mayıs 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Bebek egzaması nasıl olur? Bebeklerde atopik dermatit neden görülür? Bebeklerde egzama nedenleri nelerdir? Bebeklerde görülen egzama nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde egzama (atopik dermatit) doğumdan sonraki ilk birkaç ayda kendini gösterir. Bebeğin cildinde pul pul kabuk ve döküntüler meydana gelir. Birçok bebeğin üstesinden geldiği bu egzama yaygın ve tedavi edilebilirdir.

Bebeğinizin vücudundaki tahriş olmuş kaşınan kızarıklıkların egzama olup olmaması konusunda emin değilseniz eğer doktorunuzla görüşmeniz size fayda sağlayacaktır.

Bebek Egzaması (Atopik Dermatit) Neye Benzer?

Bebek egzaması (atopik dermatit), bebeklerde farklı farklı gözlemlenebilir. Açık tenli bebeklerde döküntüler kırmızı renkteyken, koyu renkli bebeklerde ise mor, kahverengi veya gri renginde olabilir. Bu egzamalar genellikle kaşıntılı, kuru ve dokunduğunuzda ise pütürlüdür.

Bebek egzaması (atopik dermatit), genellikle yanak, kol ve bacak eklemlerinde görülse de aslından vücudun hemen hemen her yerinde oluşabilirler.

Bebeklerde atopik dermatit genellikle beşik kapağı sorunu ile karıştırılsa da aslından birbirinden farklı cilt problemleridir. Beşik kapağı sorunu, bebeklerin kafa derisinde pul pul oluşmuş, egzamaya göre daha az kaşıntılı geniş lekelerdir ve oluştuktan birkaç ay sonra kendiliğinden kaybolur.

Bebeklerde Egzama Nedenleri

Bebeklerde atopik dermatit nedenleri arasında genetik faktörler de yer almaktadır. Egzama problemi olan bir ebeveynin bebeğinde de egzama olma olasılığı yüksektir.

Vücudumuz cildimiz için seramid adı verilen bir tür yağ hücresi üretir. Bu yağ hücresi vücudumuz tarafından yeteri miktarda üretilmez ise cildin aşırı miktarsa su kaybedip kurumasına neden olur.

Derideki nemin dışarıya atılmasına ve dışarıdaki mikropların deriye nüfuz etmesine müsaade edebilen bir cilt bariyer yapısı, egzamanın oluşmasında önemli bir nedendir.

Bebek Egzaması Kendiliğinden Geçer mi?

Bebek egzaması genellikle kendiliğinden geçer.

Genellikle çocukluk evresinde gözlemlense de bazılarında bu durum böyle olmaz. Yetişkinliğe varıncaya kadar da oluşabilir. Daha önce hiç semptom göstermemiş olsa da kuru cilde sahip olanlarda geç çocukluk dönemi ve daha sonrasında da atopik dermatit oluşabilir.

Egzamanın Gittikçe Kötüleşmesi

Bebek egzaması (atopik dermatit) her bebek için farklı seyretse de genel olarak dikkat edilmesi gereken bazı maddeleri sıralayalım;

  • Kuru cilt

Ciltteki kuruluk, bebeğinizin kaşıntılarını daha fazla arttıracaktır. Havanın kuru ve soğuk olduğu kış aylarında evinizde nem oranını gözeterek uygun ısı ayarı yapmak önemlidir.

  • Tahriş

Egzama semptomlarını tetikleyecek alerjik sabun, parfüm, şampuan, polyester ve yünlü giysilerden kaçınmak gerekmektedir.

  • Stres

Stres yaşayan çocuklar akabinde buna bağlı olarak zaten tahriş olmuş ciltlerini çokça kaşıyabilirler. Kendimiz ve çocuğumuz için stresli ortam ve olaylardan kaçınmalıyız.

  • Sıcaklık ve ter

Sıcaklık ve buna bağlı olarak ter, bebek egzamasını tetikleyebilir.

  • Alerjenler

Alerji testi yaptırarak, ilgili gıdaları kontrollü tüketmeniz veya tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekebilir. Henüz ek gıdalarla beslenmeye başlamamış bebekler için önemli olansa, alerjik gıdaların anne sütüne geçme duru olduğundan emziren annelerin tüketirken dikkat etmeleri gerektiğidir.  

Bebek Egzamasının Evde Tedavisi

Bebek egzamasın evdeki tedavisinin ilk adımı bebekler için üretilen seramidli nemlendiriciler kullanmaktır. Bu ürünler hemen banyo sonrası kullanıldığında cildin doğal nemini korumasına yardımcı olurlar.

En fazla 10 dakika sürecek kısa, ılık bir banyo; vücut ısısını kırarak kaşıntıyı hafifletip cildi nemlendirecektir.  Hassas ciltlere özel olarak üretilmiş anti alerjik ve anti bakteriyel sabun veya şampuanlar kullanmak rahatlatıcı olacaktır. Bu ürünleri mümkün olduğu kadar genital bölgeler ve el, ayak gibi daha çok kirlenen bölgelerde kullanıp vücudun geri kalanı suyla durulamak daha uygun olacaktır.  Vücudu ıslak bırakmamak için ovalamadan nazikçe kurulamalısınız.

Banyo sonrası önemli bir hususta çocuğunuzun nasıl giyineceğidir. Vücudunu sürtünmeyle tahriş etmeyecek bol pamuklu giysiler tercih edebilirsiniz.

Yeni kıyafet aldığınızda, çocuğunuz giymeden önce giysileri parfümsüz anti alerjik ürünlerle yıkamayı unutmamalısınız.  

Bebeğinizin vücudunun aşırı derecede ısınıp terlememesi için üst üste giydirmemeye ve kalın battaniyelere sarmamaya dikkat etmelisiniz.

Kaşıntı Karşısında Ne Yapmalı

Bebeğinizin cildini çokça kaşıyarak tahriş etmesine müsaade etmemelisiniz. Çünkü bu bebeğinizin cildindeki kızarıklığın artmasına hatta enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Bebeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeye ve cildine zarar verecek tırnakları törpülemeye özen göstermelisiniz. Yine tahriş olmuş bölgenin üstünü kapatacak ve açması zor olan hafif giysiler giydirmeyi de deneyebilirsiniz.

Konuyla ilgili ayrıca “Bebeklerin Tırnakları Ne Zaman Kesilir” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz

Doktora Ne Zaman Başvurmak Gerekir?

  • Reçete gerektirmeyen bazı nemlendiriciler kullandığınız halde bebeğinizdeki egzama geçmiyor veya artıyorsa bir hafta içinde doktorunuzdan yardım almanız gerekebilir.
  • Bebeğinizin egzaması üzerinde irin dolu kabarcıklar görmeniz, yaranın enfeksiyon kaptığının bir göstergesi olabileceğinden en kısa zamanda doktorunuzla görüşmeniz önem taşımaktadır.

Yazımı önemli bir uyarı ile tamamlamak istiyorum. Bebek egzaması (atopik dermatit) küçük çocuğunuzun mikrop alma olasılığını arttırdığından, oynadığı arkadaşları arasında uçuk veya olası enfeksiyon problemli birileri olduğunu fark ettiyseniz, doktoruyla görüşmeniz enfeksiyon kapmaması için tedbir almanız konusunda faydalı olacaktır.