Bebek Bakıcısı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Bebek Bakıcısı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

24 Haziran 2022 0 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebek bakıcısı seçimi nasıl yapılmalı? Bebekler kaç aylıkken bakıcıya bırakılabilir? Bebek bakıcısı seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Çalışan anneler için en zor dönemlerden biri, çocuklarından ayrılmaları ve onu bakıcıya teslim etmeleridir. Fakat bazı annelerin çalışmak zorunda olması, aile büyüklerinden birinin (genellikle nineler) de çocuğa bakabilecek durumda olmaması, çocuğun bakıcıya teslim edilmesini zorunlu kılabiliyor. Çocukların 3 yaşından önce bakıcıya bırakılması, duygusal gelişimleri açısından uygun olmasa da, zorunlu hallerde 12 ila 18 aylık bebekler bakıcıya bırakılabilir. Çocuğu 1 yaşından önce bakıcıya teslim etmek ise, bebeğin ruhsal gelişimi açısından doğru değildir. Bakıcı seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken konu, bakıcının çok yetenekli olmasından ziyade, çocuk gelişimi ve pedagojisi açısından yeterli bilgi birikimine sahip olmasıdır. Bakıcının yaşının pek bir ehemmiyeti yoktur.

Bakıcının sık sık değiştirilmesi, çocuğun bütün bir hayatını etkileyecek, telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabilir. Bir bebeğin zihinsel gelişiminin en hızlı olduğu dönem, 3 yaşına kadar olan dönemdir. Bakıcı değiştirmek, bebeğin psikolojisinin bozulmasına, güven duygusunun büyük bir zarar görmesine, huysuzlanmasına ve huzursuz olmasına, uyku bozuklukları yaşamasına yol açar. Ayrıca, dil gelişimi de zarar görecek olan bebeğin, sebepsiz yere kusma, kabızlık gibi mide ve bağırsak problemleri yaşama riskini arttırır. Bebeğin ilerleyen hayatında birçok psikolojik sorunla karşılaşması ihtimali de oldukça yüksektir.
Güven duygusuna, annenin sevgi ve ilgisine en çok ihtiyaç duyduğu dönemde bebeğin hem annesinden ayrı kalması, hem de bunun üstüne sık sık bakıcısının değişmesi, hayatı boyunca böylesine ciddi problemler yaşamasına neden olacaktır.

Bebek Kendi Evinde Bakılmalı

Bebeğin kendi evinde bakılması, yani bakıcının bebeği kendi yaşam ortamında bakması en uygun olanıdır. Bakıcıyı denetlemenin en iyi yolu ise, onu ailenin bir ferdi olarak görmek ve bunu ona hissettirmektir. Bakıcıyı kontrol etmek ve ona emirler vermek, bakıcıda güven problemine yol açacağı için, onun vicdanına hitap edilmeli ve ona samimi bir biçimde davranılmalıdır.

Annenin evde bulunduğu zamanlarda bebeğinin maddi-manevi ihtiyaçları ile yakından ilgilenmesi, bebeğin anneye yabancılaşmasının önüne geçilebilmesi için önemlidir. Bebeğin anneye bağlanmasının ve anneye yabancılaşmamasının yolu, ona koşulsuz sevgi ve ilgi göstermesidir. Bebeğin bakıcıya alışma süreci, ona eşlik etmek suretiyle bebeği beslemesi, altını temizlemesi ve uyutması sağlanarak gerçekleştirilebilir. Bebek bakıcıya, tam olarak alışmadan teslim edilmemelidir.

Ebeveynlik ile ilgili, diğer birçok konuyu sitemizden okuyabilirsiniz.