Bebeğin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?

Bebeğin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?

14 Eylül 2022 1 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebeğin kalp atışı kaçıncı haftada duyulur? Gebelikte kalp atışı ne zaman duyulur? Anne karnındaki bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur? Bebeğin kalp atışı nasıl ölçülür?

Anne-baba adayları için bebeklerinin kalp atışını ilk kez duymak, büyük bir heyecan ve mutluluk sebebidir.

Fetal kalp atışı ilk olarak gebelik başladıktan 5 buçuk ila 6 hafta sonra vajinal ultrason aracılığıyla tespit edilebilir. Fakat gebelikten 6 buçuk ila 7 hafta sonra kalp atışı netleşir ve çok daha iyi değerlendirilebilir.

İlk Ultrason Taraması

Gebelik testinizin pozitif çıkmasından sonra doktorunuz, hamileliğinizin 7 buçuk ila 8 hafta civarında, ultrason taraması yapmanızı önerecektir. Bazı özel durumlarda bu, gebeliğin 11 ila 14’üncü haftasından sonra planlanabilir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz ilk ultrason bu taramasını erken bir tarihte isteyebilir. Bunlar;

Önceden tıbbi bir hikayeye sahip olmak

Daha önceden yapılan düşük

Geçmiş gebeliklerin zor geçmesi

Bu ilk ultrasonda genellikle aşağıdaki durumlar kontrol edilir;

Bebeğin canlı olup olmadığı, yani canlı olmayan molar veya ektopik gebelik olup olmadığını kontrol edilmesi

Bebeğin kalp atışı

Bebeğin baş ve popo uzunluğunu ölçülmesi (bu aynı zamanda gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu da anlamaya yarar)

Varsa gebelikteki anormalliklerin değerlendirilmesi

Bebeğin Kalp Atış Hızı

Bebeğinizin kalp atışı, 6 ila 7 hafta arasında dakikada 90-110 atış (bpm) arasında olmalıdır. Dokuzuncu haftada bebeğinizin kalp atışı 140-170 bpm’ye ulaşmalıdır.

Bebeğin Kalp Atışının Duyulmamasının Nedenleri Neler Olabilir?

İlk ultrasonda bebeğin kalp atışını duyamayabilirsiniz. Bunun nedeni genellikle hamileliğin henüz çok erken bir döneminde olmanızdır. Bu nedenle paniğe kapılıp, bir sorun olduğunu düşünmemelisiniz.

Böyle bir durumda doktorunuz 1 ila 2 hafta sonrası için yeni bir ultrason çektirmenizi önerebilir.

Bebeğin kalp atışını duymamanızın diğer sebepleri şunlardır;

Uçlu uterusa (döl yatağı) sahip olmak

Karnınızın büyük olması

Bebeğinizin kalp atışı algılanmazsa, doktorunuz fetal ölçümlerinizi kontrol edecektir. Baş-popo uzunluğu 5 milimetreden fazla olan bir embriyoda fetal kalp atışı yoksa o zaman başka bir durum söz konusu olabilir.

Gebeliğinizin 6. haftasından sonra gebelik kesesi oluşmamışsa doktorunuz endişe duyacaktır. Bu durumdaysa, gebeliğinizden emin olmak için sizden kan testi ve birkaç gün sonrası için yeniden ultrason çektirmeniz istenebilir.

Bebeğin Kalp Atışını Duymak İçin Hangi Cihazlar Kullanılır?

İlk taramanızda doktorunuz veya bir ultrason uzmanı transvajinal ultrason veya 2D veya 3D abdominal ultrason kullanacaktır.

Transvajinal ultrason, gebeliğin erken döneminde embriyonun görüntüsünü net bir biçimde elde etmek için kullanılır. Fetüsün ve organlarınızın, derinliğini, yüksekliğini ve genişliğini ölçmek için ise 3D ultrason kullanılır.

Bebeğin Kalp Atışı Cihaz Yardımı Olmadan Duyulabilir Mi?

Fetal kalp atışını algılayabilmek, normal bir insan kulağı için imkansız değilse bile çok zordur. Öte yandan bazı anne adayları, bebeklerinin kalp atışlarını cihaz yardımı olmadan duyabildiğini söyler. Bu, gebeliğin ikinci veya üçüncü üç aylık döneminde, sessiz bir odada mümkün olabilir.

Yani bebeğinizin kalp atışlarını kulağınızla duyamadığınızda endişelenmenize gerek yoktur. Doktorunuzun yardımıyla, bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz.

Gebelik Boyunca Bebeğin Kalp Atışında Meydana Gelen Değişiklikler

Gebeliğiniz süresince tıpkı diğer organları gibi bebeğinizin kalbi de gelişmeye devam edecektir. Hamileliğin ilk haftalarında 90 ila 110 bpm arasında fetal kalp atışı başlar. 9 ila 10. Haftalar arasındaysa 140 ila 170 bpm arasında atış hızı ölçülebilir ve bu en yüksek seviyedir.

Sonrasındaki süreçte bebeğin kalp atışı 110 ila 160 bpm arasında ölçülür. Gebeliğiniz boyunca girdiğiniz tüm ultrasonlarda farklı ölçümlerin yapılması çoğu zaman endişelenilecek bir durum değildir.
Bebeğinizin kalp gelişimi konusunda doktorunuzu kaygılandıracak bir durum ortaya çıkarsa, doktorunuz fetal ekokardiyografi planlayabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Doktorunuz her randevuda bebeğinizin kalp atışlarını izleyecektir. Her şeyin normal gitmesi durumunda kaygılanmanızı gerektirecek herhangi bir şey yoktur. Ancak bebeğinizle ilgili kaygılarınız varsa, o zaman doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz