
Bebeğimin Sadece Alnında Ateş Var
31 Mayıs 2022Yeni doğan bebek ateşi kaç olmalı? Bebeğimin sadece alnında ateş var. Ateşi olan bebek uyur mu? Bebeklerde sadece kafada ateş nedenleri nelerdir? Bebeklerde ateş nereden ölçülür? Bebeklerde ateş kaç derece olmalı? Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?
Bebeğinizin ateşinin olduğunu anladığınız an, eğer bu durum ilkse sizin heyecanlanmanıza neden olabilir. Bebeğin ateşini ölçmen gerektiğini biliyorsun, bunu nasıl yapman gerektiğini de okumuş olmana rağmen ilk birkaç ateşlenmede panik yapman gayet doğal bir durumdur. Bebeklerde ateş ölçümü hakkında detaylı bilgi öğrenmek için yazımıza devam edelim.
Bebeklerde Ateş Düşürme
Bebeklerde ateş ölçümünü mümkün mertebe dijital termometrelerle yapmalısınız. Araştırmalar, bilhassa cam civalı termometrelerin kullanımının; kırılıp civa zehirlenmelerine neden olma ihtimalinden ötürü pek de güvenli olmadığını söylüyor. Piyasada pek çok farklı model dijital termometre bulunsa da bebeğiniz ateşlendiğinde en doğru sıcaklık ölçümünü yapacak olan yine bu dijital termometrelerdir.
Bebeklerde Ateş Nereden Ölçülür?
Bebeklerde ateş ölçümü için en güvenilir sonuçlardan birine ulaşabileceğimiz ölçüm şekli, rektal termometre ile yapılmaktadır. Rektal termometreyi etiketlemelisiniz. Böylelikle yanlışlıkla başka aile bireyleri tarafından kullanılmayacağından emin olmuş olursunuz.
Rektal Termometrenin Kullanımı
Bebeğinizin karnından tutup sırtını kendinize yaslayarak ya da sert bir yüzeye sırt üstü yatırıp bacaklarını göğsüne doğru çekmesini sağlayarak uygulanır. Termometrenin uç kısmına ve bebeğin poposuna bir miktar vazelin sürülür. Rektal termometre, bebeğiniz altı aydan küçükse eğer ½ inç (½ yani yarım inç, yaklaşık olarak 1cm’dir), altı aydan büyük ise eğer 1 inçe kadar nazikçe anüse kaydırılır. Termometre ölçüm tamamlandı, yani “bip” sesi çıkarıncaya kadar sabit tutulur ve ölçüm yapması sağlanır. Farklı tür termometreler için, nasıl ölçüm yaptığını kullanım kılavuzundan okuyabilirsiniz. Termometreyi kullanmadan önce ve kullandıktan sonra dezenfekte etmeyi unutmamalısınız.
Dijital Termometre Kullanımı

Dijital termometreler, bebeğinizin alın bölgesindeki temporal arterinden gelen ısı dalgalarını değerlendirerek ölçüm yapar. Bu tür termometreleri kullanırken dikkat etmemiz gereken nüanslardan en önemlisi aşırı sıcak veya soğuk havalarda, bir süre dışarıda kaldıktan sonra eve geldiğinizde hemen ölçüm yapmamak ve bebeğinizin ev içinde kendi vücut ısısını dengelemesini beklemek gerektiğidir. Yoksa yüzey ısısını ölçen bu termometreler bebeğinizin tenine nüfuz eden dışarıdaki havayı ölçerek yanlış bilgi almanıza neden olur.
Temporal Termometre Kullanımı
Bu tür termometrelerin bazı modellerinde temasa gerek olmasa da genel olarak alnın ilgili alanlarına temas ettirerek ölçüm yapar. Ölçüm sensörünün nereye ve ne şekilde uygulanacağını, kullanım talimatlarını okuyarak öğrenebilirsiniz.
6 Ayın Altındaki Bebekler İçin Tavsiye Edilmeyen Yöntemler
- Kulak
Timpanik ölçüm olarak da bilinir. Altı aydan daha küçük olan bebeklerin kulak kanalları dar olduğundan genellikle bu ölçümü yapabilmek için uygun değildir.
- Oral
Emzik termometre gibi daha kullanışlı modeller mevcut olsa dahi bu yöntem, 4 yaş altı çocuklar için önerilmemektedir.
- Koltukaltı
Aksiller ölçüm olarak bilinen bu yöntem, rektal ölçümden elde edilen sonuçlara göre yaklaşık olarak 1 °C daha düşük ısı ölçümü yaptığı için pek de önerilmez.
Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı?
Rektal, dijital ve temporal termometreler için 38 °C (100,4 F) ve üzeri değerler, ateş olarak kabul edilmektedir. Bu değerleri gösteren bir ölçüm, bebeğinizin vücudunun bir hastalıkla mücadele ettiğini göstermektedir.
Bebeğinizin Ateşi Çıkıyorsa Ne Yapmalısınız?
- İki aylıktan küçük bir bebeğin 38 °C (100,4 F) üzerinde ateşi varsa;
Bu ölçüm değerlerine sahip iki aylıktan küçük bir bebek için durum acil öneme sahiptir. Ne yapmanız gerektiği hakkında bir an önce doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.
- Ateşle birlikte kulak ağrısı, isal, kusma, boyun tutulması veya nedeni bilinmeyen kızarıklıklar;
Ateşle birlikte dehidrasyon (sıvı kaybı) durumu da varsa bebeğiniz beslenme ve su içme gibi temel ihtiyaçlarına isteksiz davranacaktır. Bu tip durumlarda besin ve sıvı takviyesi için en kısa sürede doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.
- İki yaşından küçük çocuğunuzda 72 saatten daha uzun süren ateş varsa;
Çocuğunuzdaki ateş, vücut sıvılarını çok daha hızlı bir şekilde kaybetmesine neden olacaktır. Bu durumda önemli olan nokta bebeğin yeterli miktarda beslenip sıvı alabilmesidir. Bebeğiniz eğer yeterli oranda beslenip sıvı tüketebiliyorsa ekstra bir tedaviye gerek kalmayabilir.
Bebeklerde Ateş Düşürücü Şuruplar
Altı ay ve üzeri bebeklerde ateşi düşürmek için asetaminofen veya ibuprofen içeren ilaçlar kullanılabilir. Doğru doz ve şekilde kullanmak için; doktorunuza veya eczacınıza danışabilir ya da dikkatli bir şekilde ilaç prospektüsünü okuyabilirsiniz.
Sitemizden bebek sağlığına dair diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.