Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

26 Kasım 2022 1 Yazar: Pedagog Ercüment Eşsiz

Bebekler,  gebe kaldıktan yaklaşık üç ila beş gün sonra annelerinden besinleri emmeye başlar. İşte o zaman döllenmiş yumurta, enerji ihtiyacını annenin endometriyumundan (rahim içini kaplayan doku) salgıladığı besinlerle tanışır.

Genellikle gebe kaldıktan yaklaşık sekiz ila dokuz gün sonra gerçekleşen implantasyondan kısa bir süre sonra embriyo bir yolk kesesi oluşturur. Yolk kesesi, hamileliğin yaklaşık 10. haftasında plasenta oluşmaya başlayana kadar, ilk üç aylık dönemin çoğu boyunca anne ve bebek arasında beslenme ve gaz alışverişini sağlar.

Bu, bebeğinizin en başından itibaren tüm besinlerini sizden aldığı anlamına gelir. Bebeğin kendi sindirim sistemi beslenme ve sindirim görevini, doğana ve anne sütü veya formül mama tüketmeye (ve kaka yapmaya) başlayana kadar devralmaz.

Başka bir ifadeyle, hamileliğiniz boyunca ne yediğiniz önemlidir. Yani doğum öncesi gerekli vitaminleri aldığınızdan ve sağlıklı bir şekilde beslendiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca, gebelik süresince aşağıdaki vitaminleri almanız, hem sizin hem de bebeğiniz açısından iyi olacaktır.

•Folat: Fasulye, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı ekmeklerde bulunur.
Sağlıklı yeni hücrelerin gelişmesini sağlamak ve bazı doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için tüketilmelidir.

• Omega-3: Somon balığı, sardalye, ringa balığı, ceviz ve DHA yumurtasında bulunur. Bebeğin sağlıklı bir beyin ve göz gelişimi için gereklidir.

•D Vitamini: Balık, yumurta ve organik portakal suyu ve tahıllarda bulunur. Kemikler, dişler, gözler ve cilt sağlığı için gereklidir.

•Kalsiyum: Süt ve süt ürünlerine alternatif ürünlerde bulunur. Güçlü kemikler ve dişlerin yanı sıra kalp, kaslar ve sinirlerin gelişimi için gereklidir.

Bebekler Anne Karnında Kaka Yapar Mı?

Bebekler anne karnında çok fazla işer.  Fakat nadiren kakasını yapar.

Hamilelik sırasında, bebeğinizin bağırsağında mekonyum olarak bilinen yapışkan yeşilimsi siyah bir madde birikmeye başlar. Mekonyum bebeğin ilk kakasıdır. Yiyecek yerine, bebeğinizin uterodayken bağırsaklarında topladığı şeylerden oluşur (eski gastrointestinal hücreler ve cilt hücreleri gibi). Bu yüzden henüz doğmamış bebek kakasından çok farklı görünür.

Genellikle bebeğinizin ilk bezlerinde mekonyum görürsünüz. Fakat bazen bebek hala rahimdeyken mekonyum da görülür. Böyle bir durumda bebeğin, mekonyumun bulaştığı amniyotik sıvıyı soluması risklidir. Çünkü mekonyum ciğerlerini tahriş edebilir veya ciddi hastalıklara yol açabilir.

Bu nedenle rahminizden, yeşil veya kahverengimsi amniyotik sıvı geliyorsa hemen doktora başvurmalısınız. Doktorunuz doğumu hızlandırmaya ve bebeğiniz doğar doğmaz durumu değerlendirmeye karar verebilir.

Bebeğin Sindirim Sistemi Nasıl Gelişir?

Bebeğinizin sindirim sistemi, bir hücre katmanından tam teşekküllü bir beslenme dağıtım sistemine kadar, hamileliğin dokuz ayı boyunca hızlı bir şekilde gelişir. İşte bebeğinizin sindirim sisteminin nasıl geliştiğine dair temel bilgiler.

İlk Üç Aylık Dönem (1. Trimester)

Hamileliğin ilk birkaç haftasında, embriyo üç hücre katmanı geliştirir. En içtekine endoderm denir ve sonunda bebeğinizin sindirim sistemi (aynı zamanda karaciğeri, akciğerleri, pankreası ve safra kesesi gibi diğer yapılar) oluşur. Mezoderm veya orta tabaka, cinsel organların, kemiklerin, böbreklerin ve kasların kaynağıdır. Ve ektoderm veya dış tabaka, sinir sistemi, saç, cilt ve gözlerin bölümlerine dönüşür.

En temel seviyesinde, sindirim sistemi, ağızdan (giriş noktası) anüse (çıkış) giden bir dizilimdir (yemek borusu ve bağırsaklar gibi). Gebeliğin 8. haftasından itibaren mide oluşmaya başlar. Bağırsak halkalarıysa geçici olarak bebeğini minik göbeğine sığmayacak kadar büyük olduğu için göbek bağına doğru çıkıntı yapar.

Böbrekler üriner sistemin bir parçası olmasına rağmen, vücuttaki atıkların atılmasına yardımcı oldukları için benzer bir işlev görürler. Bebeğinizin böbrekleri ise 8. hafta tamamlandığında oluşmuş haldedir.

Yaklaşık 10. haftaya kadar bebeğin midesi, midede bulunan sindirim sıvılarını ve enzimleri, böbrekleri ise idrar üretmeye başlar. Ancak bebeğiniz yine de ihtiyacı olan tüm besinleri sizden kordon yoluyla alacak, yine ihtiyacı olmayan atıkları kordon yoluyla atacaktır.

İkinci Üç Aylık Dönem (2. Trimester)

İkinci üç aylık dönemin başlarında, sindirim sistemi yapıları tam olarak ve yerli yerinde oluşur. Aynı zamanda plasenta yolk kesesinden tamamen kurtulur ve bebeğiniz doğuma kadar tüm besin ihtiyaçlarını göbek kordonu yoluyla sağlar.

Bebeğin amniyotik sıvıyı emmeye başlamasıyla sindirim sistemini oluşturan kaslar ve organlar kasılmayı öğrenir. Ayrıca bebeğiniz düzenli olarak işer. Bunların hepsi, bebeğiniz dünyaya geldiğinde, anne sütü, formül mama ve nihayetinde katı gıda tükettiğinde sindirim sisteminin hazır olmasını sağlar.

Hamileliğinizin bu döneminde, bebeğinizin minik dilinde tat alma tomurcukları da gelişir. Yediğiniz yiyeceklerin tatları, bebeğinizin her gün yuttuğu amniyotik sıvıda bulunur. Yani bebeğiniz artık tat almaya da başlar.

Üçüncü Üç Aylık Dönem (3. Trimester)

3. trimester, bebeğinizin kilosunun ve boyunun hızla arttığı dönemdir. Bebeğinizin sindirim sistemi görevlerini yerine getirmeye devam eder. Fakat bebeğiniz doğup tüm besinlerini (göbek bağı yerine) ağızdan almaya başlayana kadar sindirim sistemi tam olarak hazır olmayacaktır.

Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin sindirim sistemi gelişir ve çalışır. Bebeğiniz doğuma kadar bütün besinleri sizin üzerinizden alacağı için beslenmenize maksimum seviyede dikkat etmeniz önemlidir. Özellikle son 3 aylık dönemde, bol miktarda sağlıklı ve taze besin tüketmelisiniz.

“Anne karnındaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir” sorusuna özetle, doğum gerçekleşene kadar gebelik boyunca cevabını verebiliriz.

Araştırmacı Yazar, Pedagog Ercüment Eşsiz