Anne Karnında Kalbi Duran Bebek Belirtileri

Anne Karnında Kalbi Duran Bebek Belirtileri

22 Haziran 2022 0 Yazar: Sosyolog İsmail Hakkı Karhan

Hamilelikte bebek kalp atışı durması belirtileri nelerdir? Anne karnında bebeğin kalbinin durduğu nasıl anlaşılır? Anne karnındaki bebeğin kalbi neden durur? Anne karnında kalbi duran bebek belirtileri nelerdir?

Doğumdan önce bebeğini kaybetme korkusu, hamile kadınların hamilelik sürecindeki en büyük korkularındandır. Bebeğini henüz karnındayken kaybettiğini düşünmek, anne adayları için çok da tahammülü mümkün olmayan bir şey olsa da hamile kadınlar bunu düşünmeden duramaz ve bu tür bir düşüğün işaretleri nelerdir bilmek isterler. Bu nedenle de, anne karnında kalbi duran bebek belirtileri nelerdir anne adaylarının bilmesi önemlidir.

Hamilelikte Düşük

Anne adayının, karnındaki bebeğini henüz 20. haftasına ulaşamadan kaybetmesi durumudur. Düşüklerin yaklaşık olarak %80’i gebeliğin 12. haftasında meydana gelir ve gebeliklerin yine yaklaşık olarak %25’i düşükle sonuçlanır. Bu istatistiklerin yanı sıra uzmanlar, birçok düşüğün hastanelere bildirilmediği ve hamileliğin çok erken dönemlerinde yaşandığı için fark edilmediği kanısındadır.

Hamilelikte Ölü Doğum

Genellikle gebeliğin 20 ila 40. haftaları arasında veya yaklaşık olarak 400 gr. ve üzeri olan doğum öncesi veya doğum sırasında ölen bir bebeğin doğumuna, ölü doğum denilmektedir. 

Gelelim “Anne karnındaki bebeğin kalbi neden durur?” sorusunun cevabına;

Gebelikte Düşük ve Ölü Doğum Nedenleri

Genellikle asıl neden bilinmese de bilinen şudur ki; eğer bir bebek olması gerektiği gibi gelişemeden dünyaya gelirse yaşayamaz.

Fetal anomali diyebileceğimiz, büyümenin kısıtlanması, kanama veya hipertansiyon gibi rahatsızlıklar düşüğe neden olabilir.

Bazı durumlarda, gebelik zamanında gerçekleşmiş olsa bile bebek ölü doğabilir. Böyle durumlarda ölüm nedeninin anlaşılabilmesi için otopsi ve patoloji testi yapılmaktadır. Aynı zamanda çifte genetik danışmanlık alması için yönlendirme yapılır. Genetik danışmanlıkla, bu tür düşük veya ölü doğumların anne adayının ailesinde daha önce gerçekleşip gerçekleşmediği araştırılır. Bu araştırma sonucunda çift, sonraki gebelikleri hakkında bir yol haritası edinmiş olur.   

Anne Karnında Kalbi Duran Bebek Belirtileri Nelerdir?

  • Fetal hareketin hiç olmaması durumu başlı başına bir belirtidir.
  • Annenin bir şeylerin yolunda gitmediği veya artık hamile olmadığını hissetme duygusu
  • Rahme giren kramplar ve vajinal kanamalar
  • Dopplerden kalp atışı sesi alamamak

Erken gebeliklerde yaşanan vajinal kanamalar her zaman düşük anlamına gelmez. Bir kısım düşük vakasında kanama meydana gelmeden de düşük gerçekleştiği görülmüştür. Fakat anne karnında kalbi duran bebek belirtileri genellikle yukarıda sıraladığımız belirtiler olarak görülür.

Erken Gebelik Çeşitleri

Kaçırılmış Düşük

Kanama veya herhangi başka bir semptom olmaksızın embriyonun ölmesidir. Kaçırılmış düşüğün işaretlerinden en önemlisi, anne artık kendini hamile hissetmiyor olabilir.

Yanmış Yumurta

Anne karnında hamilelik kesesinin oluşup embriyonun oluşmaması durumudur.

Ektopik Gebelik

Embriyonun rahim duvarına değil de fallop tüplerine yerleşmesi sonucu oluşan gebeliktir.

Eğer bir annenin vücudunda düşük için gerekli zemin oluşmuş ise bunu durdurmak için yapılacak çok az şey kalmış demektir. Ancak her halükârda doktorunuzla görüşmeniz hayati önem taşımaktadır.  Doktorunuzun yapacağı bir ultrasonla, yaşamış olduğunuz kanamanın nedeni ve embriyonun hala hayatta olup olmadığının tespiti yapılacaktır.  Aynı zamanda düşük sonrası rahmin temizletilmesi için de yine doktorunuza ihtiyaç duyacaksınız.

Düşük ve erken doğum gibi durumların sonrasında kadınlarda çok ciddi kanamalar ve buna bağlı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Erken tedbir almak noktasında durumun yakın takibi önemlidir.

Kan grubu negatif olan annelere Anti D enjeksiyonu yapılarak bir sonraki bebeğinin olası kan grubu komplikasyonlarına karşı korunması sağlanmalıdır.

Bebeğinizin Sağlığından Endişe Duyuyorsanız Ne Yapmalısınız?

Doğum başlı başına zor bir süreçtir. Hele bunu ilk kez deneyimleyen anneler için durum çok daha zor olmaktadır. Hamilelik sürecinizde, bebeğinizin sağlığı hakkında herhangi bir endişeniz varsa eğer hiç zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.

Gebelik hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek için sitemizden “Gebelik Kategorisi” yazılarını okumayı unutmayın.